Hakim ve savcıların yüzde 73'üne göre HSYK yargıyı temsil etmiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı mensupları, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin hâkim ve savcılarca belirlenmesi, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın da bakanlık yerine buraya bağlanmasını istedi

Adalet Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile birlikte gerçekleştirdiği anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. 1021 yargı mensubunun katıldığı ankette; yargıçlar, bakanlığın istediği TBMM'nin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) üye seçmesine karşı çıktı. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın da HSYK'ya bağlanmasını istedi. Yargıçlar, HSYK kararlarına karşı yargı yolunun açılması talebinde de bulundu.

694 yargıç, 265 savcı, 13 Danıştay savcısı, 12 Yargıtay üyesinin aralarında bulunduğu 1021 yargı mensubunun katıldığı anketin sonuçları dün açıklandı. Anket çalışmasına göre, yargıçların yüzde 73'ü, HSYK'nın mevcut üye yapısıyla yargının tamamını temsil edemediğini savundu. Yüzde 51'i de HSYK'nın, hâkimler ve savcılar kurulu olarak ikiye ayrılmasını; hâkimler kurulunun da adli yargı ve idari yargı olarak ikiye bölünmesini istedi.

Yargıçların yüzde 80.3'ü HSYK'ya üye seçimine ilişkin mevcut uygulamanın devamına karşı çıktı. Bu görüşü savunanların yüzde 86'sı kurula hâkim ve savcılar arasından, hâkim ve savcılar tarafından üye seçilmesi gerektiğini bildirdi.

?TBMM üye seçmesin'

Yargıçların yüzde 72'si de TBMM'nin HSYK'ya üye seçmesi fikrine karşı çıktı. Bu görüşü savunanların yüzde 80'i HSYK üyelerinin doğrudan Yargıtay ve Danıştay tarafından seçilmesini istedi.

Yargıçların yüzde 85'i HSYK'nın Adalet Bakanlığı'ndan bağımsız özerk bir sekreteryası bulunması gerektiğini, yüzde 83'ü de kurula aynı zamanda özerk bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı.

Yargıçların yüzde 70'i de Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, Adalet Bakanlığı'na değil, HSYK'ya bağlı çalışması gerektiğini ifade etti. Yargı mensuplarının yüzde 82'si de HSYK'nın ?atama? ve ?disiplin? kararlarına karşı dava açılabilmesini savundu. Yüzde 79'u da ?disiplin? kararlarına yapılan itirazın, HSYK üyelerinin bulunmadığı, yargıçlardan oluşturulan özel bir merci tarafından karara bağlanmasını istedi. Yargıçların yüzde 98'i, HSYK kararlarının gerekçeli olmasını, yüzde 48'i, Adalet Bakanı ve müsteşarının kuruldan çıkarılması gerektiğini belirtti. Yargıçların yüzde 48'i de bu konuda aksi görüş bildirdi.

Mevcut mevzuata göre, HSYK üyeleri cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. HSYK'da, Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarının dışında 3'ü Yargıtay ve 2'si Danıştay kökenli 5 üye bulunuyor. Yargıtay ve Danıştay'da bu isimleri belirlemek için seçim yapılıyor. Seçimde en yüksek oyu alan 3 isim Cumhurbaşkanlığı'na bildiriliyor. Cumhurbaşkanı da uygun bulduğu kişiyi üyeliğe atıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber